Digitaal22 jan '12 09:53

Hollywood-lobbyïst: ik schrijf geen cheques meer

Auteur: Herbert Blankesteijn

Chris Dodd, directeur van de belangenorganisatie van de filmindustrie, dreigt geen donaties meer te doen aan Congresleden die hun geld niet waard zijn.

Dodd is ex-senator en directeur van de Motion Picture Association of America (MPAA). Naar aanleiding van het afblazen van de antipiraterijwetten SOPA en PIPA deed hij bij Fox News dit weekend de volgende uitspraak, die overal op internet wordt geciteerd:

"Those who count on quote 'Hollywood' for support need to understand that this industry is watching very carefully who's going to stand up for them when their job is at stake. Don't ask me to write a check for you when you think your job is at risk and then don't pay any attention to me when my job is at stake."

Veel Congresleden trokken hun steun aan de wetsvoorstellen in na een storm van protesten op internet, onder andere het op zwart gaan van meer dan tienduizend sites op woensdag 18 januari. Desondanks komt nu een discussie op gang over beïnvloeding van politici met campagne- en andere donaties. De openlijke uitspraak van Dodd wekt verbazing.Techdirt bijvoorbeeld schrijft: "De MPAA heeft geen insider van Washington nodig die het recht opeist politici en wetten te kopen, maar een hervormer die Hollywood naar de kansen van de nieuwe markt loodst."

Op Buythevote.org kunnen Amerikanen nakijken hoeveel geld hun vertegenwoordigers in het Congres van de entertainmentindustrie hebben ontvangen en wat hun standpunt over SOPA/PIPA was. Verder is daar contactinformatie te vinden zodat de kiezers hun senator of afgevaardigde kunnen bellen, faxen, mailen of twitteren.

Gerelateerde artikelen