Duurzaam24 mei '12 14:13

Zonne-energiebranche wil geen subsidie

Auteur: Anne-Greet Haars

Voor de zonne-energiesector zit er een leuk subsidiecadeautje in de pijplijn, blijkt uit het Kunduz-akkoord. Maar daar is de branche helemaal niet blij mee.

Op het congres’ ’The Solar Future’ zijn de subsidieplannen van de Kunduz-coalitie het gesprek van de dag. Dennis Gieselaar (Oskomera) is niet zo blij met de nieuwe plannen die boven de markt hangen. “Het is heel aardig dat er over de zonne-energiebranche wordt nagedacht, maar dit is het laatste wat we kunnen gebruiken.”

“We zijn in een marktsituatie gekomen waarbij zonne-energie gewoon kan concurreren met normale elektriciteit en het is helemaal niet meer nodig om daar subsidie voor te verstrekken.”

Afwachten
Gieselaar legt uit dat de branche nu met de situatie zit dat mensen wachten met aanschaffen in afwachting van een mogelijke subsidieregeling waar nog niks bekend over is.

“De vraag is wat er boven de markt hangt, waarom en hoe lang deze blijft bestaan. Het is allemaal onduidelijk, maar het belangrijkste is dat het gewoon niet nodig is, omdat mensen gewoon zonnepalen kopen.”

Hand in eigen boezem
Frits Verhoef van het bedrijf Energieker is ook niet blij. “Particulieren die we aan de telefoon gaan krijgen die vragen er naar. We kunnen er geen uitsluitsel overgeven en dus gaan mensen wachten.”

"Maar de branche moet ook hand in eigen boezem steken. Blijkbaar krijgen we het niet voor elkaar om aan de politiek over te brengen dat er betere alternatieven zijn."

Gerelateerde artikelen