Internet Vandaag 21 okt '15 07:52

Popcorn Time in de browser is niet meer

Auteur: Bram van Dijk

Na een wilde rit van 48 uur is de browservariant van Popcorn Time uit de lucht gehaald. En ook voor de 'normale' Popcorn Time-kijker is het billen knijpen.

De site BrowserPopcorn.xyz is niet meer. Hij is uit de lucht gehaald door de MPAA, de branche-organisatie van Amerikaanse filmbedrijven. Het is de 15-jarige Serviër Milan Kragujevic, het brein achter deze site, niet gelukt om de site in de lucht te houden. Gisteren was het al wat wankel vanwege het veelvuldige gebruik, maar nu dus helemaal klaar.

Met BrowserPopcorn konden kijkers illegaal films kijken via de browsers zoals Chrome en Internet Explorer. Het was een variant van het programma Popcorn Time, dat op een kopie van Netflix lijkt.

Op de vingers getikt
De Serviër Milan Kragujeviet begon met een grote mond aan zijn 'mooie avontuur', zoals hij het zelf noemt. Hij vertelde dat hij er niks om gaf dat hij iets illegaals deed. Toen de site net uit de lucht was gehaald, zei hij dat dit de schuld was van de 'E.V.I.L. money-grabbing shitlords of America'. Maar blijkbaar is hij daarna als een stoute puber op zijn vingers getikt. Nu zegt hij heel netjes: "Het was een mooie rit en het is tijd om door te gaan. Er zijn geweldige alternatieven voor piraterij, zoals iTunes en Netflix."

Mensen die toch nog illegaal films willen kijken via Popcorn Time willen gebruiken, moeten het nu weer gewoon downloaden als programmaatje. Kragujeviet geeft op zijn site nog wel een link naar dit programma.

Boetes
Daar hield het niet bij op, want er staat de 'normale' Popcorn Time-kijker boetes te wachten. Tim Kuik, directeur van piratenwaakhond Stichting Brein, zei gisteren op BNR dat het hem niet zou verbazen als er binnen een maand een filmbedrijf een boete bij een Nederlander in de bus gooit.

Daar hebben allerlei mensen op gereageerd. GeenStijl schreef dat het wettelijk helemaal niet mogelijk is. Recht-deskundigen zeggen van wel, maar vermoeden dat eerst de grootgebruikers aan de beurt zijn. Af en toe een filmpje zou moeten kunnen.

'Vóór eind volgend jaar'
Nu zegt filmdistributeur Dutch Filmworks tegen de NOS dat ze schadeclaims aan het voorbereiden zijn. Dit jaar of volgend jaar moet het zover zijn. Een van de films onder hun recht is The Wolf of Wall Street. De vraag is: is dit blufpoker of moet men echt gaan bibberen op de bank?

Gerelateerde artikelen