De Nationale Autoshow31 mei '12 17:19

Milieudefensie wil vasthouden aan 80km-zones

Auteur: Harmen Simon Teunis

Milieudefense tekent bezwaar aan tegen de afschaffing van 80 kilometerzones bij de grote steden.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur maakte in november bekend dat de maximumsnelheid op vier van de vijf 80 kilometerzones bij de grote steden per juli 2012 omhoog naar 100 kilometer per uur. De hogere snelheid is volgens haar binnen de normen voor luchtkwaliteit en geluid.

Meer schadelijke stoffen
Milieudefensie zegt dat door het verhogen van de snelheid de concentratie van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid juist toeneemt. "De minister roept dat de snelheidsverhogingen wel kunnen omdat auto's schoner zijn geworden de afgelopen jaren, maar feit blijft dat de uitstoot toeneemt bij hogere snelheden", aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. "Om automobilisten enkele seconden tijdwinst te gunnen, offert de overheid de gezondheid van omwonenden op."

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag spraken zich in het verleden al uit voor het behoud van de 80 kilometerzones. "Wij roepen deze gemeenten op om zich opnieuw hard te maken voor de kwaliteit van de lucht die hun bewoners inademen en ook bezwaar aan te tekenen", aldus Stumpe.

Gerelateerde artikelen