Het nut van muziekles in achterstandswijken
Muziekles op school is goed voor je taalontwikkeling. Het houdt ook je gehoor scherper. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij leerlingen gevolgd zijn gedurende hun middelbare schooltijd.

Voor dit onderzoek zijn twee groepen leerlingen, vier jaar lang gevolgd. Een groep koos muziekles en speelde elke week een aantal uren in een band. De andere groep koos voor een sportief vak, het Junior Reserve Officers' Training Corps. Vier jaar bracht bioloog Nina Kraus, van Northwestern University, in kaart hun taalontwikkeling ervoor stond.
Een van de technieken die zij gebruikt is het meten van hersengolven als de leerlingen ergens naar luisteren. Die blijken verrassend veel te lijken op geluidsgolven. Kraus gebruikt de hersenen als het ware als microfoon. Zie, en vooral: hoor!, na 50 seconden in de video hier onder.
<p>Het voordeel van die methode is dat je weet wat iemand gehoord heeft. Zo kun je bijvoorbeeld weten hoeveel detail de leerlingen in het geluid kunnen onderscheiden. Want daar blijkt muziekles effect op te hebben. De leerlingen die elke week een paar uur in een band speelden, kunnen teksten beter verstaan als daar muziek onder staat.</p> <p>Ook gaat hun taalvaardigheid erop vooruit. Dat gebeurt natuurlijk bij alle leerlingen, maar bij de junior reserve officieren veel minder dan bij de leerlingen met muziekles.</p> <p>Daarin zit voor Kraus het belang van haar onderzoek. Muziekles leeft je niet alleen muziek maken. Het leert je leren. Zeker in achterstandswijken zou het daarom beschikbaar zijn, vindt ze.</p> <p>Meer over dit onderzoek is te vinden op de website van Nina Kraus bij Northwestern University, <a href="http://www.brainvolts.northwestern.edu/" target="_blank" title="">www.brainvolts.northwestern.edu</a>.</p>