Anoniem? Pin me der niet op vast!
Betalingsverwerker Equens wil samen met EDM de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland aan winkeliers verkopen. D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees zijn verbijsterd over dit plan en hebben Kamervragen gesteld.
De bedrijven zeggen de anonimiteit van de klanten te kunnen waarborgen. Maar wat nog ontbreekt is overeenstemming met enkele banken over de juridische details. Equens verwerkt 2,2 miljard transacties per jaar. Dat biedt mogelijkheden, maar het schept ook verplichtingen, zei Equens-manager Dave Rietveld eerder in de BNR Klantenshow. "Wat we kunnen zien is de plaats waar de transactie plaatsvindt, de hoogte van het bedrag, de datum en tijd en we zien of een pasje al vaker in de winkel is geweest. Maar het bestaansrecht van Equens hangt ervan af dat we integer met die data omgaan. Op het moment dat we daarmee gaan sjoemelen, is het bestaansrecht van Equens weg."
Verbijsterd
Toch zijn D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees verbijsterd over dit plan om het Nederlandse pingedrag aan derden te verkopen. Zij willen dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie er onmiddellijk een stokje voor steekt. "Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", zegt Schouw.
Anoniem
De voorziening stelt winkeliers in staat om inzicht te krijgen in het koopgedrag van hun klanten. "De Rabobank verschilt alleen nog met ons van mening over wie precies de eigenaar is van deze statistieken. Is dat de winkelier, de bank, de pashouder of Equens? Je kunt hier juridisch op verschillende manieren tegenaan kijken. Dit product kan pas op de markt worden gebracht als alle partijen hier hetzelfde over denken", zegt een woordvoerder.
Andere banken zien geen principiële bezwaren tegen het voornemen. Equens benadrukt dat het zich aan de privacyrichtlijnen houdt, omdat de transactiegegevens niet per individuele pashouder traceerbaar zijn. Toch schuilt de kracht van het product juist in de anonimiteit, zegt Rietveld. "Het zijn ook alleen maar statistische gegevens die we laten zien. We rapporten op groepsniveau en niet op individuele pasjes. De gegevens die uit de pinbestedingen loskomen worden geanonimiseerd geteld. Maar dat gebeurde al: de banken weten precies wat een consument besteedt. Het is niet herleidbaar, omdat je in een groep wordt gezet."
Database
Ook Robert Feltzer, managing partner bij EDM, ziet een absolute meerwaarde in het doorgeven van de gegevens. "Het geeft je een uniek inzicht. De meeste supermarkten zien aan het eind van de dag hoeveel omzet ze hebben en hoeveel kassatransacties er geweest zijn maar ze weten niet hoeveel klanten het zijn. Ze weten ook niet hoe vaak ze terugkomen, of ze ook bij andere filialen kopen, wat ze bij de concurrent uitgeven en op welke momenten en of het routinekopers zijn."
Het gebeurt allemaal in de database van Equens, waarin alle transacties in Nederland opgenomen zijn. "Daarin zien we in welke supermarkten er gepind is", geeft Feltzer aan. "Nieuw is dat de retailer voor het eerst ziet hoeveel klanten hij daadwerkelijk heeft, of ze terugkomen of niet en of hij loyale klanten heeft. Retailers werken vaak met de indeling primaire, secundaire en tertiaire klanten. Maar we kunnen ook meten of een lokale campagne nieuwe klanten genereert, want je kunt zien of er nieuwe kaarten worden aangeboden in de winkel. Dus het geeft ook een soort marketingeffectrapportage."