9 jul '18 14:07Aangepast op 9 jul '18 14:42

'OPCW kan rol spelen in novitsjok-impasse'

Auteur: BNR Webredactie

De 44-jarige Engelse vrouw die per ongeluk in aanraking kwam met het zenuwgas novitsjok is overleden, zo meldt de Britse politie. De Britten zeggen 'onomstotelijk bewijs' te hebben dat het gas uit Rusland komt, maar dat zijn allemaal leugens zeggen de Russen. 'Het zal een welles-nietes spelletje blijven', zegt Sico van der Meer van instituut Clingendael.

Twee Britten kwamen afgelopen week in contact met het gif, waarna ze onwel werden en naar het ziekenhuis moesten. De Britse politie gaat ervan uit dat het stel in contact is gekomen met een restant van het gif dat werd gebruikt bij de aanval op de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter. Engeland zegt bewijs te hebben dat de Russen erachter zitten, maar omdat zij dit bewijs niet kunnen delen blijft de ruimte voor twijfel bestaan. 'De enige die een oplossing kan bieden is een onafhankelijk bemiddelaar, en toevallig hebben wij die in Den Haag zitten.'

Een onderzoeker in een beschermend pak in Amesbury, waar de twee Britten besmet raakten met het gif.
Een onderzoeker in een beschermend pak in Amesbury, waar de twee Britten besmet raakten met het gif. (AFP PHOTO / Chris J Ratcliffe)

Gerelateerde artikelen