De Technoloog28 feb '18 18:28Aangepast op 7 mrt '18 21:11

Een beetje meer digitaal bewustzijn kan geen kwaad

Auteur: BNR Webredactie

Wat kun je doen aan het digitaal normbesef bij jongeren? Met deze vraag vertrokken we bij de Technoloog in het gesprek met Astrid Oosenbrug. Ze zat voor de PvdA in de Tweede Kamer. Nu heeft ze onder andere de zogenaamde cyberwerkplaats geïnitieerd.

BNR Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg met De Technoloog
BNR Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg met De Technoloog

Iedere week komen tien tot vijftien jongeren die het op school niet naar hun zin hebben of niet meer naar school gaan bij elkaar. Ze leren in de werkplaats hun digitale vaardigheden verder ontwikkelen. In deze Technoloog praten we met Astrid over de vaardigheden die jongeren leren dankzij de digitale tijd waarin ze opgroeien. We hebben het echter ook over de minder prettige kanten van het internet. Zo komen de filterbubbels voorbij en de verandering van onze hersenen als je lang op een scherm zit.

Zo blijken Amerikaanse jongeren sinds de lancering van de iPhone (2007) minder uit te gaan, minder snel hun rijbewijs te willen halen, zich eenzamer te voelen, minder te slapen en minder seks te hebben. Als je het over jongeren en internet hebt, dan moet je het natuurlijk ook over de digitale vaardigheden van ouderen hebben. Zo discussiëren we of de Belastingdienst te allen tijde de aangifte ook moet accepteren op papier of dat ze iedereen zouden moeten verplichten slechts digitaal te werken.

Links:

Astrid vertelde dat haar zoon op school sketchup gebruikt

Zeer goed stuk over Facebook

Digitale dementie van Mandred Spitzer

Center of Human Technology

Jongeren legen cyberdelicten…

Seniorenweb

De digitale tweedeling

Gast:

Astrid Oosenbrug, Sociaal ondernemer ICT

Hosts:

Herbert Blankesteijn @HMBlank, BNR Digitaal, www.blankesteijn.com

Ben van der Burg, @Ikbenechtben, BNR Column

Gerelateerde artikelen