Volg hier: Alles over Prinsjesdag
18:15 | Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is optimistisch over de bouw van 75.000 nieuwe woningen per jaar, zoals is afgesproken.
18:00 | Minister-president Mark Rutte weet het heus wel: de populariteit van het kabinet zou stijgen als hij de dividendbelasting aan de wilgen hangt. Als grote bedrijven daardoor echter uit Nederland zouden vertrekken, zou het 'spitsuur zijn bij de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer'.
17:45 | De linkse samenwerking in de oppositie loopt goed, en dat zal de komende dagen blijken als de dividendbelasting op de politieke agenda staat. Dat de koning nota bene in zijn Troonrede het D-woord uitsprak, betekent niet dat het te laat is, zeggen Klaver en Asscher in koor.
17:05 | Eerst zien dan geloven, het lijkt het motto van deze Prinsjesdag. Ook Buma en Pechtold temperen het wel degelijk aanwezige optimisme. Maar het moet meer zijn dan een blind geloof, vindt de CDA-leider.
16:55 | Minister Koolmees' Wet Arbeidsmarkt in Balans in een notendop. Ligt bij de Raad van State, en hopelijk snel in de Tweede Kamer. Heetste hangijzer voor de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees: het pensioenstelsel.
16:40 | 'Kijk naar je sector en je bedrijf en maak een inventarisatie wat de Brexit gaat betekenen.' Nederland ís al goed voorbereid op de Brexit, maar het kan nog beter, zegt minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel.
16:30 | NVB-voorzitter Chris Buijink is blij met de groene plannen in de miljoenennota, maar ziet ook nadelen, vooral bij het beleid met betrekking tot de banken, zegt hij.
16:10 | Je kunt niet verwachten dat het vertrouwen rond de plannen voor Lelystad Airport binnen een paar maanden weer hersteld is, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen.
Het leven wordt duurder, maar volgens staatssecretaris @Menno_Snel houden we onder de streep alsnog meer over. Dat vraagt om extra uitleg #Prinsjesdag pic.twitter.com/0KxPycqzbG
— BNR Nieuwsradio (@BNR) 18 september 2018
15:45 | Staatssecretaris Menno Snel vindt dat er meer diepte moet komen in de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting.
15:30 | Hervormingen in de zorg gaan niet zonder pijn, zegt minister Hugo de Jonge. 'Wétten geven geen zorg, ménsen geven zorg.'
54% van de Nederlanders heeft weinig tot geen vertrouwen in Rutte III. Volgens @hugodejonge heeft het kabinet dan ook genoeg te doen#Prinsjesdag @roosabelman pic.twitter.com/xY2lg9ql6j
— BNR Nieuwsradio (@BNR) 18 september 2018
15:15 | Aandacht voor werkgelegenheid overheerst in het verhaal van minister Wopke Hoekstra van Financiën.
15:00 | Minister Wopke Hoekstra loopt op dit moment de Tweede Kamer binnen om het koffertje met de Miljoenennota aan te bieden. Het wordt een feest qua inhoud, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Geld in de publieke sector is hard nodig en het kabinet hoopt enigszins in die behoefte te voorzien. Hoekstra zal het prettig vinden dat hij nu éindelijk zelf iets mag zeggen over de begroting, vermoedt verslaggever Jeroen Stans.
14:30 | Een groot Troonredenaar weet hoe je je boodschap met klare taal over het voetlicht brengt #AllesisTaal
14:20 | Heel Den Haag is bezig zich inhoudelijk voor te bereiden, maar minstens net zo belangrijk is hoe je voor de dag komt. Verschillende bewindspersonen en Kamerleden leggen daarvoor hun lot in handen van een groep MBO'ers.
14:15 | De Troonrede ging wat van de hak op de tak, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Het was een 'creatief' begin van de Troonrede, met een verwijzing naar het eind van de Tweede Wereldoorlog. Er waren geen grote verrassingen te horen wat betreft het beleid. Het slot was misschien wel weer aardig, met een verwijzing naar het algemeen kiesrecht, dat precies honderd jaar geleden werd geïntroduceerd. Het was een subtiele oproep aan de oppositie, in de hoop zo groot mogelijke meerderheden te vinden voor wetsvoorstellen. 'De duidelijke boodschap is: hij wil een optimistische herfst creëren. Er is meer geld te besteden, er is een begrotingsoverschot, dát is het politieke frame van Mark Rutte.' De premier probeerde versnippering van het begrotingsverhaal tegen te gaan, zegt taalwatcher Maria Punch, met een rode draad, een historisch perspectief: 'Waar komen we vandaan, en waar gaan we naartoe?'
