Prinsjesdag 201818 sep '18 16:33

'Het regeerakkoord is net een CD van U2'

Auteur: BNR Webredactie

'Je weet dat het lastig wordt, je weet dat je compromissen moet sluiten'. Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers is helder hoe het is om een kleine coalitiepartij te zijn. Wordt een kleine partij ondergesneeuwd? Allerminst.

Ondergesneeuwd als kleinste partij in de coalitie? 'Nee, wij hebben een stempel kunnen drukken op het regeerakkoord, we hebben mensen in het kabinet gezet die vertrouwd worden, we hebben een nieuwe visie, we komen met eigen voorstellen en ideeën. Daarom zit ik ook nog steeds in de Kamer. Je kunt veel bereiken in het kabinet, je kunt bijsturen, dat lukt ons iedere dag'. Segers vergelijkt het regeerakkoord met een cd van U2: er staan ook mindere nummers op. Maar staan die paar mooie nummers niet onevenredig hard? 'De oppositie heeft die nummers op repeat gezet'. Mooie metafoor, toch klinken er ook harde geluiden. 'Ik snap dat mensen kritisch zijn. Ik snap dat mensen zeggen: 'eerst zien dan geloven'. Merken mensen dat er geld bijkomt? Daar komt het op aan komend jaar.' Ondanks de harde geluiden noemt Seger wel twee onderwerpen waar zijns inziens wel naar geluisterd is: Lelystad Airport waar de ingebruikneming weer van uitgesteld is en de loondispensatie: 'Er komen nu andere plannen om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.' De ChristenUnie is een van de weinige partijen die daadwerkelijk groeit, wat wil Segers volgend jaar bereikt hebben? 'We willen naar schone energie, er moet een begin met de verduurzaming van huizen gemaakt worden. En ik wil dat de pijn eerlijk verdeeld wordt'.

Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens een toespraak op het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren. ANP JASPER JUINEN
Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens een toespraak op het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren. ANP JASPER JUINEN (Jasper Juinen)

Gerelateerde artikelen