Hof houdt Obamacare grotendeels overeind
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de hervormingen van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel grondwettelijk verklaard.
De rechters stelden met een stemverhouding van vijf tegen vier vast dat het congres zorgverzekeringen verplicht mag stellen, meldde voorzitter John Roberts van het hof. Alleen de fiscale sancties die Obamacare aan dwarsliggende staten wil opleggen, worden afgewezen.
Obamacare is een hervorming die onder meer alle Amerikanen verplicht om verzekerd te zijn, desnoods gesubsidieerd. De grote vraag was: kun je Amerikanen verplichten, stuk voor stuk, om iets te kopen wat ze niet willen? Het Hooggerechtshof gaat daar dus grotendeels in mee.
Soepeler
De wet gaat overigens over veel meer. Zo moeten maatschappijen soepeler zijn met het aannemen van mensen met een medische geschiedenis. Toch gaat het uiteindelijk eigenlijk alleen maar om het ene hoofdstuk dat ze in de VS the mandate noemen, zegt Bernard Hammelburg.
Klaas Meersma, advocaat van branchegroep zorg, meldt dat een meerderheid van de rechters de zogenaamde commers clause - die bepaalt dat de overheid koopgedrag mag reguleren- niet van toepassing vond. Maar de Chief Justice oordeelde dat de belastingbepalingen in de grondwet "voldoende grondslag geven om de zorgverzekeringsverplichting te handhaven".
Overwinning Obama
De uitspraak wordt uitgelegd als een grote overwinning voor president Obama: de staten kunnen hun bevolking verplichten zich te verzekeren. Daar staat een sanctie van 695 dollar belasting tegenover, óf 2 procent van het inkomen.
John Boehner, de republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kondigde gisteren al aan dat hij ongeacht de uitspraak van vandaag gaat proberen de wet alsnog te torpederen in het parlement.
Volgens Bernard Hammelburg is het een hele geruststelling dat ook politiek gekleurde rechters uiteindelijk het recht laten zegevieren op hun politieke kleur.