Programma6 feb '12 11:34Aangepast op 6 feb '12 13:12

Als de bevalling maar bevalt

Auteur: Elfanie toe Laer

Het is een beetje schipperen tussen strengheid en patiëntvriendelijkheid, maar uiteindelijk beslist de moeder; dat zegt hoogleraar Verloskunde Jan Nijhuis in BNR Gezond.

De Nederlandse bevallingscultuur wordt wel omschreven als "uniek" en "enige in zijn soort". Iets om te koesteren, zou je zeggen, maar niet ten koste van alles.

Toen vorig jaar uit onderzoek bleek dat de relatief hoge babysterftecijfers in Nederland niet louter te wijten zijn  aan de hoge leeftijd van de moeders en het grote aantal allochtone vrouwen, vielen de schellen van de ogen van veel gynaecologen en verloskundigen.

Strikte regels
"Leuk hoor, ons systeem, maar we moeten de regels rond thuisbevallingen streng en strikt naleven," zegt Maria Pel in BNR Gezond. Zij hekelt de "geitenwollensokken-types" die onder de noemer "holistisch bevallen" het baren vaak romantiseren en de medische risico's ervan soms negeren.

In Nederland bevalt 15 procent van de vrouwen met een keziersnede. Dat is relatief weinig in vergelijking met andere landen.

De regels om een keizersnede te krijgen zonder medische reden zijn streng, maar uiteindelijk is de moeder de baas, zegt hoogleraar Verloskunde Jan Nijhuis: "Als hier vrouwen aankloppen en die hebben een goed verhaal waarom zij een keizersnede willen - dan is dat meestal wel mogelijk." Maar wie een keizersnede wil puur uit angst voor de bevalling zal hij wel eerst proberen over die angst heen te helpen. "Bevallen via de natuurlijke weg is meestal wel beter."

Thuisbevalling
Toch is er geen reden om de thuisbevalling te verbieden, vindt ze. En ook versloskundige en KNOV-bestuurslid Jolijn Betlem vindt dat die mogelijkheid, hét kenmerk van die Nederlandse bevallingscultuur in stand moet worden gehouden.

"Maar het mag alleen als zowel de zwangerschap en de bevalling geen enkele gekkigheid vertonen van tevoren." Better safe than sorry: anders moet de barende moeder meteen naar het ziekenhuis.

Gerelateerde artikelen