Programma1 nov '11 11:50Aangepast op 23 aug '16 14:21

Serious Gaming maakt zijn opmars in het ziekenhuis

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Oefening baart kunst. Maar ook dat baren moet geoefend worden. Hoe staat het met de training van artsen 2.0?

Op de eerste Europese conferentie Games for Health Europe 2011 presenteerde zorginstellingen hun innovatieve ideeën om artsen beter te trainen.

"Dit is zoveel mooier dan vroeger", zegt Niek Urbanus, bestuursvoorzitter van het AMC en juryvoorzitter Het Beste Zorgidee in BNR Gezond. "De mogelijkheden om artsen in dit moeilijke vak op te leiden, zijn enorm toegenomen. Dat maakt het ziekenhuispersoneel zekerder, waardoor ook de zorg veiliger wordt. Je ziet in academische ziekenhuizen tegenwoordig ook al 'skillslabs'. Daar kunnen ook assistentes worden getraind, dat is een fantastische ontwikkeling. "

Sinds twee jaar bootst het bedrijf Medsim bijvoorbeeld bevallingen na met een speciale pop voor gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen. "Onze oefenpop heeft een ademhaling, hartslag en longen. Als je onder andere aan de pols voelt, kan je de hartslag meten. Zo kunnen we een bevalling goed simuleren", demonstreert Hamza Safani.

Realistische trainingen
Met een tablet kan de trainer scenario's moeilijker maken. "Als artsen slecht communiceren of verkeerd handelen, kan de baby dus ook overlijden. Zo wordt de oefening een stuk realistischer."

Gerelateerde artikelen