Dierenartsen bezorgd over gezondheid mensen
De kans dat dierenvirussen vat krijgen op mensen is gevaarlijk groot. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moeten dierenartsen samenwerken met medici.
Ruim 80 procent van de dierenartsen vindt dat de humane artsen en dierenartsen niet goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit blijkt uit onderzoek van VvAA, een ledenorganisatie en dienstverlener voor zorgprofessionals.
Men weet dat uiteindelijk 75 procent van nieuwe opkomende ziektes afkomstig zijn van dieren, vertelt Ludo Hellebrekers, voorzitter van de KNMvD (beroepsvereniging voor dierenartsen). "De laatste decennia komt het in toenemende mate boven water drijven. Dat heeft te maken met meerdere oorzaken: bevolkingsdichtheid, dierdichtheid, veranderend reisgedrag en veranderend klimaat."
"Wat we verwachten is dat we meer geconfronteerd zullen worden met ziektes die overgaan van dieren naar mensen. Waar het ons om gaat is dat we zorgen dat
we voorafgaand aan zo’n uitbraak de systemen, contacten en netwerken bouwen tussen de humane en veterinaire gezondheidszorg."
Contact artsen
“Dierenartsen zijn gewend om met de ziektes om te gaan. Dat is een belangrijk verschil met humane artsen, omdat een patiënt niet direct gekoppeld wordt aan het dier dat in dezelfde leefomgeving werkt”, legt Hellebrekers uit.
“We moeten leren van de succesverhalen. En ook burgers hebben een rol om te melden dat ze in dagelijks contact staan met dieren en hun huisarts daarvan op de hoogte te stellen.”
Historie dierenziektes
Zoönose is de wetenschappelijk naam voor infectieziektes die kunnen worden overgedragen van dier op mens. En die bestaan al ruim 17.000 jaar, sinds de hond zich ontwikkelde tot een huisdier. 10.000 jaar voor Christus volgde de geit als tweede huisvriend van de mens. En juist dar dier zorgde afgelopen jaren voor de Q koorts en veel headlines in het nieuws.
Die ziekte - die bij de mens voelt als een zware griep - kan schade brengen aan de zwangerschap. Veeartsen weten dat al lang, maar werden pas later betrokken bij de ziektegevallen.
Maar niet alleen de geit zorgt voor ziekte bij de mens. Ook de koe, met de hersenziekte Creutzfeldt Jakob, waar sinds begin jaren 80 tientallen mensen aan zijn overleden.
Vogelgriep
Een andere epidemie die recentelijk tot slachtoffers leidde kwam van eenden en kippen. Die worden in China al duizenden jaren door de mens gehouden. Maar die kunnen wel drager zijn van vogelgriep, waarvan een dodelijke variant in 2005 en 2006 voor tientallen Europese sterfgevallen zorgde.
Mexicaanse griep
En ook het varken, dat al 10.000 jaar door de mens wordt gehouden, heeft een reputatie als drager van ziektekiemen. De Mexicaanse varkensgriep H1N1 hield een paar jaar geleden vanuit Mexico de wereld in zijn greep. In totaal zou die dierenziekte voor ruim 13000 slachtoffers zorgen wereldwijd.
Aanstaande maandag 8 oktober om 20:00 organiseert BNR in samenwerking met de VvAA een zorgdebat over dit onderwerp.