Geen hogere zorgpremie bij DSW
"Het is de vraag of DSW, een relatief kleine speler, representatief is voor de grote jongens die toch 90 procent van de markt in handen hebben."
Dit zei Peter Ruys, directeur van onafhankelijke vergelijkingssite Zorgkiezer.nl, vanmiddag tegen BNR. Hij reageerde bij BNR op het nieuws dat zorgverzekeraar DSW tegen de verwachting in geen premiestijging zal doorvoeren. De zorgverzekeraar uit Schiedam houdt de maandelijkse premie op 102,50 euro. Dat liet DSW dinsdag weten.
Een rondgang gisteren langs verzekeraars door Ruys leert dat ze hun premies volgend jaar met minimaal 20 euro zullen verhogen, sommigen zelfs tot 100 euro. "Die verzekeraars zullen zich achter hun oren krabben en zich afvragen hoe ze een premiestijging gaan uitleggen aan hun verzekerden terwijl de premie van DSW gelijk blijft."
Filantropische instelling
Algemeen werd aangenomen dat de zorgpremies in 2013 omhoog zouden moeten. Ruys legde uit dat dit komt omdat er is bezuinigd op de AWBZ en die kosten zijn overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Aan de andere kant, legt Ruys verder uit, had de premie zo’n 80 euro omlaag moeten gaan, “dus dan kom je uit op een kostenstijging van 20 euro”.
Maar DSW is zeker geen filantropische instelling, zei Chris Oomen, directeur van DSW dinsdagmorgen tegen BNR’s Humberto Tan. “De kosten voor farmacie in 2012 zijn duidelijk lager dan verwacht en dat geldt voor alle verzekeraars. Die trend zet zich in 2013 door.” Oomen zei dat een groot aantal geneesmiddelen ‘uit hun patent vallen’ en daarvoor in de plaats komen goedkopere generieke medicijnen. "Dat scheelt in 2012 ruim 300 miljoen en volgend jaar 180 miljoen."
Goedkopere medicijnen
Oomen zei tegen BNR te verwachten dat andere verzekeraars hun premies ongeveer op hetzelfde niveau zullen houden. “Sommigen zullen hun premies zelfs iets verlagen, maar iedere verzekeraar die de premie met drie euro of meer verhoogt, heeft iets uit te leggen.”
“Ik ben het met Oomen eens, maar de kostenstructuur van DSW is toch echt anders, omdat ze een paar honderdduizend verzekerden hebben en geen drie miljoen. Op zich zou je zeggen dat je juist als grote speler selectiever en strenger kunt inkopen, maar de praktijk is een andere. Ik ben ontzettend benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren. Toch vind ik dat Oomen gelijk heeft als hij zegt dat andere verzekeraars zo dicht mogelijk bij de prijs van DSW moeten zitten”, aldus Ruys.
Eigen risico
Het eigen risico stijgt van 220 euro naar 350 euro. De aanvullende verzekeringen bij DSW stijgen een klein beetje. "De premie blijft dan wel gelijk, maar de kosten stijgen want het eigen risico wordt hoger", aldus Oomen.
Vorige week zei minister Edith Schippers nog rekening te houden met een hogere zorgpremie van 20 euro per jaar.