Politiek debet aan explosie zorgkosten
De politiek is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de stijgende kosten in de langdurige zorg.
Stijgende zorgkosten en de vergrijzing, het wordt bijna altijd in een adem genoemd. Maar uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat het wegwerken van wachtlijsten, het wettelijk vastleggen van het recht op vergoedingen en de verbetering van de kwaliteit van de zorg de laatste tien jaar een sterke motor zijn achter de uitgavengroei.
Uit eerder onderzoek bleek al dat slechts een kwart van de uitgavengroei in de zorg een gevolg is van vergrijzing.
Uitgaven ongrijpbaar
NRC Handelsblad noemt veel uitgaven in de zorg ongrijpbaar. Zorg aan ouderen, gehandicapten en zwakbegaafden wordt gebaseerd op de mate van hulpbehoevendheid. De krant baseert zich op de studies naar ouderen- en gehandicaptenzorg.
Gehandicaptenzorg
Volgens onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) is ruwweg eenderde van de jaarlijkse groei van 7,4 procent in de gehandicaptenzorg niet te verklaren door inkomensgroei, gezondheidsverbetering, bevolkingstoename of andere demografische oorzaken.
Nederlanders willen bijdragen
Het CPB concludeerde eerder dat Nederlanders het prima vinden om meer bij te dragen aan de zorg. Wel willen ze dat het geld goed besteed wordt. Ook willen Nederlanders meer inzicht in de kosten van de zorg.
Stijging zorgkosten
De Nederlandse zorgkosten zijn de afgelopen veertig jaar met 1.250 procent gestegen. Het aandeel van de zorgkosten in het bruto binnenlands product (bbp) steeg van 8,7 procent naar 14,8 procent.