Programma25 aug '12 18:22

Vrouwen opgelicht met borstimplantaten

Auteur: Harmen Simon Teunis

Tientallen vrouwen die borstimplantaten kregen, zeggen te zijn opgelicht door plastisch chirurgen en andere artsen.

De artsen gebruikten goedkope implantaten van het omstreden merk PIP, terwijl de vrouwen borstprotheses van duurdere, gerenommeerde merken was beloofd. Ook zijn er vrouwen met wie nooit is besproken van welk merk zij implantaten zouden krijgen. Dat blijkt uit zaterdag verschenen onderzoek van RTL Nieuws.

Het gebeurde in privéklinieken, maar ook in reguliere ziekenhuizen. Het gaat om vrouwen die om medische redenen (bij bijvoorbeeld borstkanker) en om cosmetische redenen een borstoperatie ondergingen. RTL Nieuws sprak met letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen.

20 zaken onderzocht
Het nieuwsprogramma bekeek 20 zaken van vrouwen die verklaren in Nederlandse klinieken en ziekenhuizen te zijn opgelicht. Volgens het patiënten-meldpunt Legaal Verminkt zijn er ook meldingen van tientallen Nederlandse vrouwen die dit in Belgische klinieken of ziekenhuizen is overkomen.

Sinds eind vorig jaar is er onder vrouwen met borstprotheses van het merk PIP veel onrust ontstaan. Vrouwen zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.

Gerelateerde artikelen