Programma21 aug '12 11:22

Antibiotica bij baby kan leiden tot obesitas

Auteur: Mijke Hurkx

Obesitas wordt niet persé veroorzaakt door een slechte levensstijl. Baby's die in de eerste 5 maanden antibiotica krijgen, lopen daardoor meer kans op overgewicht.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine meldden aanwijzingen daarvoor in de International Journal of Obesity van dinsdag.

Oorzaken obesitas
"We denken gewoonlijk dat obesitas komt door ongezond eten en weinig beweging, maar steeds meer studies tonen dat het ingewikkelder ligt'', aldus onderzoeker Leonardo Trasande. "Antibiotica vroeg in ons leven kan de gezonde bacteriën doden die bepalen hoe we voedingsstoffen verwerken en die ons normaal slank houden.''

De onderzoekers volgden 11.532 kinderen die in 1991 en 1992 waren geboren in de Britse regio Avon. Baby's die in de eerste 5 maanden antibiotica kregen, bleken 22 procent meer kans te hebben om op hun derde overgewicht te hebben dan andere kinderen.

Slank en gezond blijven
Er bestaan talloze theorieën om overgewicht tegen te gaan. Vorige maand bleek een nieuwe trend tegen overgewicht: langer lunchen.

Gerelateerde artikelen