Zorgboerderijen delen samen de zorg
Het verzet tegen de bezuinigingen op de AWBZ, die grote gevolgen hebben voor de zorgboerderijen in ons land, groeit. Zorginstellingen proberen samen te voorkomen dat er hard wordt gesneden.
De honderden zorgboerderijen in Nederland zijn voor veel mensen dé plek waar zij terechtkunnen voor dagopvang, benadrukt voorzitter Marijke Vos van de Federatie Landbouw & Zorg op BNR. Ze maakt zich dan ook grote zorgen over het lot van de cliënten van zorgboerderijen.
Groot verlies
Vos: "Het kabinet zegt dat de dagbesteding uit de AWBZ wordt geschrapt. Dat is nou juist wat er ongelooflijk veel gebeurt op die zorgboerderijen: de opvang van ouderen met dementie, jongeren met zelfstandige beperkingen, jongeren met andere problematiek. Heel veel mensen hebben er nu ontzettend veel baat bij om overdag op de zorgboerderij te kunnen zijn. Als dat niet meer mogelijk is, niet meer wordt betaald, is het vooral voor deze mensen, cliënten, een groot verlies."
Aan de bel trekken
Het is de bedoeling van Den Haag dat de financiering van de AWBZ in 2015 bij gemeenten ligt. "Zoals het er nu voor staat, vervalt in 2014 alles en moet het een jaar erna naar de gemeente", beaamt Vos. Over diezelfde gemeenten: "Maar die lijken er ook geen extra geld voor te krijgen. Wij hopen dat dit een vergissing is. Maar we trekken nu wel aan de bel, want dit mag zo niet doorgaan."
Wat de precieze aanleiding voor haar zorgen is? "We lezen letterlijk in het regeerakkoord dat de dagbesteding uit de AWBZ wordt geschrapt. Juist die dagbesteding is wat veel gebeurt op de zorgboerderijen. Dat heeft een ongelooflijk goed effect, zeker ook voor de mensen die er komen. We laten aan iedereen horen dat dit een heel slechte zet is als het doorgaat. Het moet duidelijk zijn dat dit naar en rot is voor cliënten."
Sterke vuist
Om een sterke vuist te kunnen maken, heeft de Federatie Landbouw & Zorg dit al aangekaart met andere partijen. "Samen met andere organisaties, die kleinschalige zorg verlenen en voor mensen met een persoonsgebonden budget opkomen", verduidelijkt de voorzitter. "Het zou heel goed zijn om met nog meer organisaties dit geluid te laten horen. Dat gaan we ook zeker doen."