Programma23 aug '12 10:40

Is er een robot in de zaal?

Auteur: Anne-Greet Haars

Patiënten op de intensive care in het Noord-Ierse Newry worden tegenwoordig geholpen door een robot.

Specialisten van een academisch ziekenhuis in de stad verderop, Craigavon, kunnen met het apparaat patiënten in het kleinere Newry in de gaten houden.

“Het is een op afstand bedienbaar autootje en daar staat een stokje op met een schermpje met de arts”, vertelt Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction aan de Universiteit van Twente.

Bewegen
De robotarts is een Britse primeur en dat roept natuurlijk de vraag op hoever we daarmee zijn in Nederland. ”Technologisch is het in Nederland geen enkel probleem om dat te maken. En je ziet dat dit soort ‘telepresence’ robots al bestaan en toegepast worden”, legt Evers uit.

“Waar wij ons mee bezig houden is dat als je een robot in een ziekenhuisomgeving gaat brengen, hoe moet zo’n robot zich dan bewegen in het ziekenhuis? Er zijn patiënten, artsen en bezoekers in een ziekenhuis en de robot moet ook door de gangen”, zegt Evers. “En hoe beweegt zo’n robot zich op een manier die wij normaal vinden?”

Conceptversie
De verwachting, volgens Evers, is dat de conceptversie van zo’n robot over vier jaar in Nederland zal zijn. “Voordat deze pas echt in een ziekenhuis gaat rondrijden dan ben je wel een tijdje verder”, vertelt Evers.

Waardevol
“Als er ergens een superspecialist in Groningen zit, en je hebt die nodig in Den Bosch, dan is het voor een patiënt geweldig dat de arts via de robot even aan bed kan komen. Dus het kan zeker heel waardevol zijn.”

Gerelateerde artikelen