Programma28 nov '11 11:32

Nieuwe hersenscan laat eerder beschadigingen zien

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe scantechniek maakt kleine beschadigingen aan de hersenen eerder zichtbaar. Daardoor kan een aandoening als dementie in een vroeger stadium worden herkend.

Intact
Dat blijkt uit promotieonderzoek van twee Nijmeegse neurowetenschappers. Ze promoveren dinsdag en woensdag op hun bevindingen. De nieuwe scantechniek wordt uitgevoerd met een MRI-scanner en heet diffusion tensor imaging (DTI).

"Hersengebieden die met andere scans intact lijken, blijken met deze preciezere scan toch kleine beschadigingen te vertonen’’, aldus de Nijmeegse neuroloog Frank-Erik de Leeuw. De beschadigingen worden opgelopen als gevolg van stoornissen in de doorbloeding van de hersenen. Bij meer dan 90 procent van de mensen ouder dan 60 jaar is sprake van deze aandoening.

Dementie
"Nu de beschadigingen eerder kunnen worden vastgesteld, kunnen de onderzoekers gaan uitzoeken of mensen ook in een vroeger stadium moeten worden behandeld. De aandoening kan hierdoor wellicht uitgesteld worden of misschien zelfs helemaal voorkomen’’, aldus De Leeuw.

Mensen met doorbloedingsstoornissen presteren slechter op het gebied van geheugen en lopen. Doorbloedingsstoornissen, en de daardoor veroorzaakte hersenbeschadigingen zijn mogelijk een voorbode van dementie en parkinsonisme, een aandoening die lijkt op de ziekte van Parkinson.

Gerelateerde artikelen