Programma8 feb '12 16:33Aangepast op 9 feb '12 08:36

Schippers zoekt private zorginvesteerders [update]

Auteur: Thijs Baas

Om de kwaliteit en dienstverlening in de zorg te vergroten moet het voor pensioenfondsen interessanter worden om geld te investeren in ziekenhuizen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat die verbetering zo min mogelijk wordt afgewend op de premie- en belastingbetaler.

Ook denkt Schippers de ziekenhuizen op die manier minder afhankelijk te maken van banken, blijkt uit een wetsvoorstel dat ze waarschijnlijk donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Minder aantrekkelijk
"Het zal het wel minder aantrekkelijk maken om in de zorg in te investeren", verwacht hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot.

Aan de andere kant vindt de hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht het wel goed dat er beperkingen worden opgelegd. Alhoewel hij er zelf niet voor had gekozen.

Leegplukken
"Het grootste risico is dat venture kapitalist zich storten op instellingen met veel eigen vermogen en die dan leegplukken. Wat in het verleden bijvoorbeeld bij PCM is gebeurd."

Volgens Wim Groot is het verstandiger als de minister een minimum solvabilteitseis had gesteld voor ziekenhuizen. Alleen als ziekenhuizen daar boven uit komen, wordt er winst uitgekeerd. 

Investeerders
Schippers denkt dat zowel de investeerder als de patiënt baat heeft bij een optimaal functionerende zorginstelling. Een succesvolle instelling trekt ook meer patiënten.

Schippers wil de zorg interessanter maken voor private investeerders als pensioenfondsen. Ze investeren vel in andere economische sectoren, maar laten de zorg grotendeels links liggen.

Gerelateerde artikelen