UPDATE | Verzuim gestegen in 2011
Werknemers zijn het afgelopen jaar meer ziek geweest dan het jaar daarvoor. Vooral het psychisch verzuim nam toe.
Dat blijkt uit een gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op gegevens van één miljoen werknemers.
Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent. In 2010 was het 4,3 procent. Een op de vijf verzuimmeldingen was te wijten aan psychische problemen. In 2010 had 17 procent van de verzuimdagen daarmee te maken. Een werknemer die zich ziek meldt met psychische klachten, bleef vorig jaar gemiddeld 147 dagen thuis, een jaar eerder was dat nog 141 dagen.
Corné Roelen, onderzoeker en bedrijfsarts van 365/Arboned: "De meest voorkomende psychische klachten zijn stressklachten oftewel overspannenheid, verder depressieve klachten en spanningsklachten."
Disciplinetheorie
In de tweede helft van 2011 werd in het verzuim overigens wel een lichte daling ingezet. Vanwege de gaan mensen ondanks gezondheidsklachten, toch naar hun werk. Roelen: "Het is een bekend fenomeen. Het heet de 'disciplinetheorie'. Als het financieel en economisch slechter gaat en de arbeidsmarkt krapper wordt, gaan mensen toch mèt klachten makkelijker naar het werk."
Tips
Hoe kun je als werkgever èn werknemer het beste met verzuim omgaan? Roelen adviseert na te denken over een duurzame oplossing. "Op een gegeven moment merken we, dat als mensen weer terug zijn op het werk, ze weer in hun oude stijl gaan werken, met de kans op nieuwe uitval."
Volgens Roelen zijn er belangrijke factoren om rekening mee te houden: "Autonomie in je werk, steun van leidinggevenden, waardering van collega's en ontplooiingsmogelijkheden in je werk. Dat zijn energiebronnen die maken dat mensen duurzaam inzetbaar blijven."