Programma24 mrt '12 11:02

Kuipers moet schuilen voor ruimtepuin [update]

Auteur: Karin Backx

André Kuipers en zijn collega's hebben zaterdagochtend moeten schuilen voor Russisch ruimtepuin. Ze doken uit voorzorg in hun ontsnappingscapsules.

Het afval van een oude Russische raket werd pas vannacht ontdekt en scheerde langs het internationale ruimtestation ISS.

Het ruimteafval scheerde kort na 7.30 uur (Nederlandse tijd) voorbij het ISS, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Toen het stuk ruimteafval het ISS had gepasseerd, keerden ze terug naar het ruimtestation.

Sojoez-capsules
Vooraf was berekend dat de afstand tussen het puin en de astronauten ongeveer 23 kilometer zou zijn. Het ruimteafval is afkomstig van een Russische satelliet.

Uit voorzorg trok de bemanning zich terug in de Sojoez-capsules, zodat die meteen zouden kunnen vertrekken bij een inslag. De astronauten zijn inmiddels weer aan het werk.

Reddingsvaartuig
Het was de derde keer in twaalf jaar dat de astronauten van het ISS schuilde, omdat ruimtepuin voorbij scheerde. De Sojoez-capsule dient als het normale transportmiddel naar de aarde, maar is tegelijkertijd het 'reddingsvaartuig' van het ISS.

Volgens ruimtevaartdeskundige Luc van den Abeelen is ruimtepuin eigenlijk allemaal afval wat we zelf hebben veroorzaakt. "We zijn al vijftig jaar bezig met het lanceren van satellieten en raketten en dan breken er soms delen van een raket af, wat onderweg achterblijft."

Kettingreactie
"Het vervelende is dat dat met die onderlinge snelheden van tienduizenden kilometers per uur op elkaar botst, nog veel meer kleine fragmentjes veroorzaakt. Op die manier krijg je een kettingreactie van ruimtepuin, wat zichzelf instandhoudt en alleen maar erger wordt."

"Dat is wel een groot probleem, omdat het vooral op die relatief geringe hoogte van 400 kilometer zit, waarin het ruimtestation ook vliegt."

Gerelateerde artikelen