Dood door schuld is niet ondenkbaar
De artsen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn mogelijk te vervolgen voor dood door schuld. Dat zegt advocaat Frans Joosten, specialist op het gebied van aansprakelijkheid, op BNR.
Artsen van het ziekenhuis hebben de dood van patiënten bespoedigd terwijl ze niet terminaal waren, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Medirede dat het ziekenhuis heeft laten uitvoeren en waar het Algemeen Dagblad donderdag uit citeert. De cardiologie-afdeling werd drie weken geleden gesloten door de Inspectie, omdat er in 2010 opvallend veel patiënten gestorven waren.
Joosten, die veel medische zaken doet, zegt op deze zender dat hij zich wel wat kan voorstellen bij de uitlatingen van een collega die in het AD zegt dat de cardiologen kunnen worden vervolgd voor dood door schuld of zelfs moord. "Zeker bij dood door schuld. Hier hebben de artsen kennelijk actief gehandeld en weloverwogen besluiten genomen om het leven te beëindigen, niet meer te behandelen en ook om de familie in te lichten van 'het wordt niks meer, het is hopeloos', terwijl dit helemaal niet aan de hand was."
Euthanasie
Dat lijkt op een actieve vorm van euthanasie, zonder enige instemming of toestemming, vindt Joosten.
Voor god gespeeld
Of de aard van de ziekte, in dit geval hartziekten, daarbij nog uitmaakt? "Je mag wel zeggen dat de aard een rol mag spelen, maar je gaat als arts niet op eigen houtje beslissen jou niet meer te behandelen. Dat overleg je met familie of als het kan met de patiënt zelf. En je overweegt dat met collega's. Hier is eigenlijk een beetje voor god gespeeld en dat staat ver buiten wat een arts normaal mag doen."
Volgens Joosten kunnen nabestaanden er verstandig aan doen een verzoek in te dienen voor volledige openheid van zaken. "Daarvoor geldt niet alleen een wettelijke plicht in de richting van de arts en het ziekenhuis, maar ook een plicht op grond van de verzekeringspolis die de arts heeft met zijn eigen aansprakelijkheidsverzekeraar. Dat is een richtlijn op grond waarvan ze volledige openheid van zaken moeten geven."
Een plek geven
an de hand daarvan kan worden beoordeeld of er strafrechtelijk iets aan de hand is en of er civielrechterlijk een schadeclaim is in te dienen, vat Joosten samen. "Het gaat niet alleen om geld, ook om genoegdoening en om informatieverstrekking om het - zeker met al deze dramatische berichten - een plek te kunnen geven, zoals dat heet."