Programma23 aug '12 12:18Aangepast op 23 aug '12 15:09

Thuiszorg-idee Schippers een ongenuanceerd verhaal

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als het aan minister Schippers ligt moeten mensen zelf voor de kosten van thuiszorg opdraaien en niet langer aankloppen bij de overheid. Een ongenuanceerd verhaal zegt Aad Koster, directeur van Actiz, brancheorganisatie voor zorgondernemers.

Alleen als het echt niet anders kan, moet de overheid bijspringen voor de kosten van Thuiszorg, zegt de VVD-politica in het AD. Koster noemt het een opmerking die past in de verkiezingstijd. "Ik vind sowieso dat nu de verkiezingen eraan komen iedereen van alles roept en zegt. Ik vind het prima dat gezondheidszorg eindelijk op de politieke agenda staat en dat we er over praten. Maar dan moeten het niet allemaal losse flodders zijn."

"Aan de ene kant zegt het kabinet dat mensen minder snel naar het verzorgingshuis moeten", zegt Koster. "Eigenlijk hebben ze in maart besloten dat het einde van verzorgingshuizen in zicht is. Dat betekent dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Mensen die niet voor niets naar het verzorgingshuis gaan. Je zult juist veel meer zorg in de buurt bij mensen thuis moeten kunnen leveren. Dat is eigenlijk ook wat ze zelf zegt."

Meer dan schoonmaken
Volgens Koster moet er een discussie komen over wat mensen zelf kunnen en wat de omgeving kan betekenen. Het doel moet zijn om iemand zo lang mogelijk kunt ondersteunen om in zijn eigen omgeving te blijven wonen. Iets wat ook Schippers noemt. "Een prima discussie. Maar scheer dan niet alles over een kam. Het is wat anders als je je moeder helpt met het huis op orde houden. Maar thuiszorg is meer dan alleen maar het schoonmaken", meent Koster.

Tegelijkertijd is hulp van de omgeving een probleem als mensen geen kinderen of sociaal netwerk hebben en toch een vervuild huis hebben, stelt Koster. "Die mensen zullen sneller alsnog naar verzorgings- of verpleeghuis gaan. Terwijl tegelijkertijd diezelfde overheid zegt dat ze verzorgingshuizen willen beëindigen. Ik pleit er voor dat er meer samenhang komt en we de zorg inrichten gebaseerd op één visie. Zodat we niet twee dingen doen die haaks op elkaar lijken te staan."

Gerelateerde artikelen