Groente beter wassen, schillen
Omdat er resistende bacteriën op verschillende soorten groente zijn gevonden, adviseert de RIVM om ze zo goed mogelijk te wassen, te schillen, te koken of bakken. Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte.
Het is raadzaam om groenten goed te wassen en zo mogelijk te
schillen, koken of bakken. Dat advies geeft het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu vandaag. Eerder deze week vonden onderzoekers
van het Amsterdamse VU medisch centrum
resistente bacteriën op groenten.
Immuun voor antobiotica
Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat
ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte. Volgens het RIVM
wordt de kans op besmetting met de gevaarlijke bacteriën
geminimaliseerd.
De wetenschappers van het VU mc onderzochten 119 stuks groente. In
zeven daarvan bleek de ESBL's te zitten. Dat zijn enzymen die bacteriën
aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Van de
zeven besmette monsters waren er vijf van biologische teelt.
Minder eten helpt niet
Volgens het RIVM heeft het geen zin om minder groenten te gaan eten
uit angst voor besmetting. Het instituut heeft al eerder gewaarschuwd
voor het groeiende probleem van de antibioticaresistentie in Nederland.