Programma31 mei '12 10:16Aangepast op 31 mei '12 11:06

Update | Winkels: Energiedrankjes verantwoordelijkheid ouders

Auteur: Marjan van den Berg

Liggen energiedrankjes te makkelijk voor het grijpen voor kinderen? Bij de GGD vinden ze van wel, maar de supermarkten voelen zich niet geroepen in te grijpen.

Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland zegt in het AD dat het de "spuigaten uitloopt" met de hoeveelheden energiedrank die kinderen tot zich nemen. Docenten klagen dat kinderen niet meer in staat zijn normaal in de klas te zitten. En de enorme hoeveelheden suiker zijn slecht voor de tanden.

De Vries: "Ouders beseffen niet dat drankjes als Red Bull niet geschikt zijn voor kinderen. Je geeft een kind toch ook geen kop koffie te drinken?''

De GGD-directeur zou graag zien dat de drankjes alleen nog worden verkocht bij speciaalzaken voor voedingssupplementen. "Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn.''

Verantwoordelijkheid
De supermarkten vinden dat nergens voor nodig, zegt Miranda Boer van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op BNR: "Wij zien het vooral als een taak van de ouders en opvoeders om erop toe te zien wat kinderen wel en niet zouden moeten eten en drinken. De energiedrankjes zijn een normaal product dat verkocht mag worden in de supermarkt."

Volgens haar is het hek van de dam als de energiedrankjes uit de supermarkt zouden moeten verdwijnen, omdat er dan nog veel meer producten te bedenken zijn die als 'slecht voor kinderen' geweerd zouden moeten worden.

Rondleidingen
Bovendien, zo stelt Boer, gebeurt er al veel om de consument gezonder en bewuster te maken, zoals voorlichting en het verstrekken van gezonde recepten. "We werken ook samen met het Voedingscentrum aan rondleidingen voor scholen zodat kinderen leren wat gezonde voeding is en hoeveel twee ons groente is. In die zin nemen wij die verantwoordelijkheid volop. Maar we kunnen mensen niet gaan beperken in wat ze eten en kopen."

Onlangs verzette de gezondheidsdienst zich ook al tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de GGD moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Donderdag werd bekend dat het CDA daar ook zo over denkt.

Gerelateerde artikelen