Programma31 dec '11 09:01

Forever young - joepie, het kan!

Auteur: Elfanie toe Laer

Sommige geneugten van het leven moeten in de kast: roken en ongezond eten bijvoorbeeld. Maar als u dat braaf doet, dan kunt u wel degelijk uw levensduur rekken. Ook al zit een hoge leeftijd misschien niet in de familie.

Hoogleraar Ouderengeneeskunde Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum is positief gestemd: "Ik ben niet zo somber dat, zoals wel door de diktespecialisten wordt gezegd, obesitas roet in het eten gaat gooien," zegt hij in BNR Gezond.

Die specialisten beweren namelijk regelmatig dat dikke jongeren eerder zullen sterven dan hun ouders, maar heus, volgens Westendorp is alles nog nog ten goede te keren. Roken is een groter gevaar, vindt hij.

De theorie die ouderdomsprofessor Jan Hoeijmakers van het Erasmus mc aanhangt, namelijk dat wij genetisch sterker worden als wij dertig procent minder zouden eten, onderstreept hij dan ook niet helemaal. "Wij moeten gewoon gezond en normaal eten. Wij moeten ons niet overeten. En dat daar gezondheidswinst mee te behalen valt, dat is niet meer dan logisch."

Natuurlijk, wij kunnen onze genen op den duur wellicht repareren, en Westendorp zegt dan ook dat wij aan die doorbraken moeten blijven werken. Maar de andere kant moeten we niet vergeten: "Twintig tot dertig jaar geleden waren wij niet dik. Wat is er veranderd sinds die tijd? Als we dat weten, dan is de oplossing simpel." 

Luister zaterdag om 10.30 uur in BNR Gezond naar het gesprek dat Harmke Pijpers had met Rudi Westendorp.

Gerelateerde artikelen