Programma24 aug '12 21:13

Twee bestuursleden VUmc stappen op

Auteur: Pieter van den Akker

Twee bestuursleden van het in opspraak geraakte academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam zijn vandaag opgestapt.

Het gaat om bestuursvoorzitter Elmer Mulder en een ander lid van de raad van bestuur, Wouter van Ewijk. Dat heeft de Raad van Toezicht VU-VUmc meegedeeld. "Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren'', laat Mulder in een verklaring weten.

Kritiek
Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. Aanleiding was een ruzie tussen specialisten, en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie. Daarna zette het ziekenhuis longarts Piet Postmus op non-actief, die de ruzies en de veiligheid van patiënten aan de kaak had gesteld. Die stap van het ziekenhuis kreeg veel kritiek.

Volgens de opgestapte Van Ewijk is 'op alle mogelijke manieren gepoogd de situatie weer onder controle te krijgen'. Naar zijn zeggen is de patiëntveiligheid daarbij 'constant' gewaarborgd geweest. "Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen.''

Interim
Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter en decaan Stalman, blijft zijn functie vervullen. De Raad van Toezicht zegt begrip te hebben voor het opstappen van de twee mannen en accepteert dat besluit. De raad gaat de twee vacatures op interimbasis invullen.

Gerelateerde artikelen