Programma31 okt '11 12:35

Medicijnen kunnen nu wél herbruikt worden

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Teruggebrachte medicijnen worden vaak vernietigd nadat ze zijn ingeleverd bij de apotheek. Zonde, want ze zouden soms prima kunnen worden herbruikt. Dit jaar werd een verpakking om deze te recyclen verkozen tot Het Beste Zorgidee.

"Apthekers spraken al langer over dit probleem maar niemand nam echt stappen", legt uitvinder en apothekersassistente Anja Vissers uit.

KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers, geeft aan dat de kwalitieit van teruggebrachte medicijnen niet kan worden gegarandeerd.

Oplossing
Daar denkt Visser een oplossing voor te hebben gevonden. Het idee is simpel: "Elk doosje wordt afzonderlijk vacuüm geseald in een plastic zakje met een temperatuurindicator, bijvoorbeeld een chipje. Als de patiënt zijn medicijnen ongebruikt weer terugbrengt, kunnen we zo controleren of we deze kunnen doorverkopen."

De recyclebare verpakking liet lang op zich wachten. Dat komt volgens Vissers vooral door de houding van de oudere generatie. "Vroeger hadden apothekers misschien te weinig belang bij het recyclen van medicijnen, maar de nieuwe generatie is zeer positief."

Overigens vangen apothekers niet twee keer voor de medicijnen; de zorgverzekeraar van de patiënt krijgt geld terug als deze worden doorverkocht.

Gerelateerde artikelen