Programma14 dec '11 09:48

'Medische fouten bij VU Medisch Centrum'

Auteur: BNR Webredactie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt een melding over het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Volgens De Volkskrant gaat het over misstanden op de intensive care.

Een woordvoerster van het VUmc bevestigt de melding, naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant over misstanden op de intensive care. Het ziekenhuis is inmiddels begonnen om de communicatie en samenwerking tussen een aantal medisch specialisten en de ic te verbeteren, zo heeft het laten weten.

Angstcultuur
De inspectie wil niets zeggen over de inhoud van de melding. Volgens de Volkskrant gaat de ic van het VUmc gebukt onder een angstcultuur, met medische fouten als gevolg. Sleutelfiguren in het academisch ziekenhuis hebben volgens de krant de noodklok geluid. Op de ic zou geen tegenspraak worden geduld en zou niet worden geluisterd naar adviezen van medisch specialisten.

,,We zijn bezig met verbeteren en nemen dit heel serieus. Maar ik moet ook melden dat een deel van de specialisten de aantijgingen niet herkent’’, aldus een woordvoerster van het VUmc.

Incident
De IGZ heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar aanleiding van een melding van een mogelijk incident na het overlijden van een patiënt op de ic. Ook is de algemene werkwijze van melden en het hoofdbehandelaarschap op de ic van het ziekenhuis tegen het licht gehouden. Het VUmc heeft laten weten nog dit jaar een actieplan met verbeterpunten aan de inspectie te melden.

Gerelateerde artikelen