Investeren in zorg: kip met gouden eieren?
Het IMF adviseert landen om vooral toch te investeren in de eigen gezondheidszorg. Een markt die met haar grote vraag, grote problemen en eeuwige behoefte aan innovatieve oplossingen, eindeloos veel kansen biedt. Hoeveel valt er te winnen op deze groeimarkt?
"De zorg is een groeiende markt en vooral de vergrijzing biedt kansen", zegt zorgondernemer en investeerder Jaap Maljers, mede-eigenaar van de Bergman Klinieken in BNR Gezond.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat iedere in de zorg geïnvesteerde euro, 1,30 euro oplevert. Een prachtig cijfer, maar ja, kun je wel in dit soort rendementen spreken als het gaat om goede zorg die, als je erin investeert, vooral niet-materiële resultaten heeft? Nee, dat is te kort door de bocht, zegt econoom Jaap Koelewijn.
Ook Maljers staat sceptisch tegenover zo'n cijfer. Niettemin is het rendement groot: investeren in de zorg levert werkgelegenheid op, werknemers die sneller en langer aan het werk kunnen en voor zorginstellingen is er natuurlijk het rendement van snel en effectief te werk gaan.
Lastige markt
Het IMF adviseert niet voor niets om te investeren in de zorg, maar een ondernemer wil zoveel mogelijk productie draaien en als het gaat om zorg, is dat een heikel punt. Wie hier toezicht op moet houden, dat blijft de vraag, al is de sector aan relatief strenge regels gebonden. 'Investeren in de zorg is moeilijker dan investeren in de transportsector,' zegt Koelewijn.
Wie als investeerder wil overstappen naar de zorg, moet rekening houden met de strikte regelgeving en meer materiële en immateriële belangen dan in welke andere sector ook. Maar wie de sprong waagt, geniet van een markt waarin de mogelijkheden oneindig lijken. Maljers ziet de bezuinigingen op de gezondheidszorg met vertrouwen tegemoet. 'Alle veranderingen zijn kansen,' zegt hij. Met innovatieve oplossingen hoopt hij prangende zorgproblemen op te lossen. Op een efficiënte en goedkope manier natuurlijk.