Programma14 mrt '11 09:00

Vastgoedfraude als schouwspel

Auteur: Thijs Baas

Jarenlang konden vastgoedhandelaren, projectontwikkelaars en pensioenfondsdirecteuren tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen. Zeshonderd rechercheurs deden drie jaar geleden invallen op ruim vijftig adressen. Tweek weken geleden begon in Haarlem de rechtszaak.

Economieredacteuren Gerben van der Marel en Vasco van der Boon volgen dezer weken de zittingen in het kader van de vastgoedfraude. Van der Marel zag alle typetjes al voorbij komen: van zwijgzaam tot hooghartig en van deftig tot exentriek.
Het begon allemaal met het beroven van hun eigen bedrijf, Bouwfonds. Daarna begonnen ze voor zichzelf en plunderden ze het pensioenfonds van Philips 200 miljoen. Justitie kan niet meer alle fraude achterhalen, maar wil 200 miljoen terughalen.

Katten in het nauw

De advocaten vergoelijken het gedrag van de verdachten door te wijzen op de vrijbrief die ze kregen van hun grote bazen. Het heeft echter veel weg van rare sprongen van katten in het nauw. De kans op veroordeling is groot, meent Van der Marel. De telefoontap is daarbij cruciaal. De officieren van Justitie weten de zwijgzaamheid en verkramptheid van de vastgoedhandelaren regelmatig te doorbreken door oude geluidsfragmenten te laten horen. Daar komt een íets ander type zakenman uit naar voren...

De démasqué is volgens Van der Marel en feest voor mensen die het boek over de vastgoedfraude hebben gelezen. Nog veertig dagen te gaan.

Gerelateerde artikelen