Huisartsen dreigen patiënten te worden
De werkdruk bij huisartsen is riskant hoog. 70 procent ziet symptomen van langdurige stress bij zichzelf, 80 procent ziet stressverschijnselen bij collega's.
Bijna 15 procent van de huisartsen heeft wel eens een burn-out gehad. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Movir, die de resulaten "zorgelijk" noemt. De resultaten staan in het tijdschrift Medisch Contact.
"We zagen de afgelopen jaren als verzekeraar een toename van burn-out klachten bij vrouwelijke en jonge huisartsen. Dat was voor ons een reden om het onderzoek te doen", vertelt Louis van Drunen, directeur van Movir.
Oorzaken
De stress wordt vooral veroorzaakt door administratief werk, avond-, nacht- en weekenddiensten en te weinig tijd per patiënt.
Huisartsen werken gemiddeld vier dagen per week. Een derde werkt fulltime. Toch maken veel huisartsen werkweken van 48 uur. Zij die fulltime werken, zijn vaak 58 uur per week aan de slag.
Administratie
"Je merkt ook dat huisartsen de afgelopen jaren meer en meer management taken hebben gekregen. En ongeveer alles wat ze doen moeten ze goed verantwoorden naar zorgverzekeraars. Met name die administratieve en financiële belasting kost veel energie", zegt Van Drunen.
Hoge werkdruk hoeft niet per se tot ontevredenheid te leiden, concludeert Movir. Huisartsen waarderen hun werk gemiddeld met een 7,6. Ruim 60 procent geeft zelfs een 8 of hoger aan de baan.