Superbacterie neemt ziekenhuis over
In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft een uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie tot nu toe 25 doden geëist. Het ziekenhuis onderzoekt nog ruim 1800 ex-patiënten om erachter te komen hoeveel mensen drager van de bacterie zijn. Wat is deze bacterie precies?
De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. De variant die in het Rotterdamse ziekenhuis is aangetroffen, is echter wel gevaarlijk omdat die resistent is tegen bijna alle antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden is.
Onschuldige bacterie
Iedereen kan ongemerkt de Klebsiellabacterie bij zich dragen. De meeste mensen worden hier echter niet ziek van en alleen kinderen en mensen met een verlaagde weerstand zijn er gevoelig voor. De bacterie kan infecties veroorzaken zoals longontsteking, wond- en bloedinfecties.
Overdracht via handen
De multiresistente ziekenhuisbacterie KlebsiellaOxa-48 breekt echter een groot aantal antibiotica af, waardoor de ziekte moeilijker te behandelen is.
Ziekenhuizen vormen een groter risico op infectie omdat de bacterie wordt overgedragen door direct contact via de handen. Overigens kunnen de bacteriën zich niet via de lucht verspreiden.
Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat iemand overlijdt aan de bacterie, omdat de patiënten vaak meerdere ziektes of infecties hebben, zegt de GGD.
Goede hygiëne
Een goede hygiëne verkleint de kans op besmetting. Patiënten en medewerkers in zorginstellingen moeten daarom regelmatig hun handen wassen, want dat is de grootste bron van besmetting.
Mocht iemand toch besmet raken, dan moet de patiënt apart van anderen verzorgd worden en wordt er een speciale vorm van antibiotica toegediend.