Dreigende pandemie door collectief falen
Dat de klebsiella-bacterie door collectieve nalatigheid van het Maasstadziekenhuis resistent is geworden is een blamage voor het Maasstadziekenhuis, voor Nederland, maar vooral een blamage voor de micro-biologie. Herman Goossens, microbioloog en lid van de commissie die de uitbraak onderzocht, vreest zelfs een pandemie.
De klebsiellabacterie ontwikkelde zich tot een bacterie die met de bestaande antibiotica niet te bestrijden is, en dat had volgens Goossens, hoofd van de afdeling Microbiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, voorkomen kunnen worden. "De knipperlichten hadden op bloedrood moeten staan. Bloedrood. Dat is niet gebeurd."
Goossens vreest zelfs een pandemie, in Nederland, én ver daar buiten. "Dat wil zeggen dat voor de komende vijf of tien jaar wij geen nieuwe antibiotica meer zullen hebben voor deze zeer resistente darmbacterie."
Tuchtzaak inspectie
De Inspectie voor de Gezonheidszorg neemt de bevindingen van het rapport mee in de voorbereiding van de tuchtzaak tegen meerdere micro-biologen. Ook zal de inspectie de bevindingen meenemen bij de afweging om eventueel ook een tuchtzaak te starten tegen andere BIG-geregistreerde zorgverleners uit het Maasstad ziekenhuis.
Meer oog voor geld
De leiding van het Maasstadziekenhuis had volgens de onderzoekscommissie meer oog voor de financiën en marktaandeel. En dat terwijl Nederland volgens Goossens juist hét voorbeeld is voor infectiepreventie en antibioticabeleid.
"Microbiologen, hygiënisten, infectiepreventie, het zet zich door tot de intensive care. Als de grondtroepen niet goed wordt opgepakt door de dokters en de chirurgen, dan is er iets kwalijk mis in een ziekenhuis, dan is er sprake van collectief falen. Alles wat mis kon gaan, is misgegaan", zei commissievoorzitter professor Wolter Lemstra tegen verslaggever Jeroen Stans.
Geen ontslagen
De microbiologen hebben hun kerntaken verwaarloosd, oordeelt de commissie. Maar tot ontslagen zal dat volgens de nieuwe directeur Anton Westerlaken niet leiden. “Wie denkt dat je een probleem weg kunt organiseren door mensen weg te sturen, die heeft het mis of niet begrepen", zei hij tot woede van de aanwezige nabestaanden.