Programma18 mei '12 15:26

Privéklinieken dreigen te verzuipen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als tientallen privéklinieken niet snel een contract met een zorgverzekeraar sluiten, gaan ze failliet. Dat komt doordat de zorgverzekeraars geen oog hebben voor de kleinere klinieken.

De verzekeraars willen eerst hun contracten met grote ziekenhuizen afronden. Maar volgens Theo Roos van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland houden de verzekeraars zich daarmee niet aan eerder gemaakte afspraken.

"Daar zijn vorig jaar afspraken over gemaakt tussen de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en minister Schippers van Volksgezondheid. Een van de afspraken was dat voor 1 april de contractering rond zou zijn", aldus Roos.

30 procent in de problemen
Roos waarschuwt dat in juni de eerste klinieken zullen omvallen als de contracten uitblijven. Nederland telt ongeveer 300 privéklinieken en volgens Roos zit bijna 30 procent van de klinieken in de problemen. "De helft, zo'n 15 procent, zit in de grootst mogelijke problemen. Ik denk dat er in de loop van juni bedrijven zijn die gaan omvallen."

Juridische procedures
Hij vraagt minister Schippers van Volksgezondheid om voor die tijd in te grijpen. Maar er zijn volgens Roos ook klinieken die overwegen noodgedwongen juridische procedures te starten. "We proberen er aan tafel uit te komen en we doen ook een beroep op de minister want; we hebben met elkaar dat contract getekend."

Gerelateerde artikelen