Erasmus-ziekenhuis voorop in strijd tegen babysterfte
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam krijgt 2,5 miljoen euro van het Ministerie van Volksgezondheid om de strijd aan te gaan met de relatief hoge babysterfte in ons land.
De bedoeling is dat de komende drie jaar in zes steden experimenten worden opgezet om babysterfte tegen te gaan. Het is nog onduidelijk naar welke steden het geld gaat. Het ziekenhuis wil de komende maanden in beeld brengen waar de problemen het grootst zijn, maar wil bovendien een goede spreiding over heel Nederland.
Risicogroepen
In de zes steden worden vervolgens twee experimenten opgezet; het bereiken van de belangrijkste risicogroepen en een vernieuwde risicoscreening bij zwangeren. Rotterdam en het Erasmus MC proberen al enkele jaren met speciale maatregelen de hoge babysterftecijfers naar beneden te krijgen.
Nederland koploper
In Nederland overlijden meer baby’s vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte dan in veel andere Europese landen. Gemiddeld overlijden tien kinderen per duizend geboortes. Dat zijn er jaarlijks ongeveer 1700 rond de geboorte. Betere zorg zou de dood van naar schatting vierhonderd baby's kunnen voorkomen. In de havenstad liggen de cijfers nog hoger dan het landelijke cijfer, namelijk gemiddeld dertien per duizend geboortes.
Rotterdam, Den Haag
De stad probeert die cijfers met verscheidene maatregelen naar beneden te krijgen. Zo zijn er twee speciale geboorteklinieken opgezet en is er meer voorlichting aan risicogroepen als laaggeschoolde autochtonen en bepaalde migrantengroepen.
Ook in Den Haag sterven gemiddeld meer baby's dan in de rest van het land. De gemeente en de GGD onderzoeken de oorzaak daarvan. Mogelijke oorzaken zijn het aantal thuisbevallingen en de bevolkingsopbouw. De resultaten moeten deze maand bekend worden.