Beurswatch26 apr '14 15:39

'Traag' Royal Dutch Shell legde het af tegen Amerikaanse concurrentie

Auteur: Thijs Baas

Ondanks teleurstellende prestaties in de afgelopen jaren is Royal Dutch Shell een van de grootste posities gebleven van het wereldwijde aandelenfonds van Robeco. Het oliebedrijf was de afgelopen jaren nogal traag in het nemen van beslissingen, zegt fondsbeheerder Mark Glazener in BNR Beurswatch, maar onder het nieuwe bewind lijkt dat tij te keren.

"De Amerikaanse concurrenten deden het eigenlijk veel beter, maar toch hebben we zicht gehouden op de langetermijnontwikkelingen. Dit jaar heeft een verandering in de leiding plaatsgevonden en voor het eerst zie je dat er ook op korte termijn beslissingen kunnen worden genomen. De nieuwe ceo Ben van Beurden is bijvoorbeeld gestopt met boren in het poolgebied en hij heeft een fabriek in de VS niet door laten gaan."

Wat beleggers willen, zegt Glazener, is dat  de onderneming zoveel cash flow genereert dat hij zijn kapitaalinvesteringen én dividend kan dekken. "In het verleden ging dat maar net, maar hoe minder je investeert, hoe zekerder dat dividend is voor de aandeelhouder en voor ons."

Langzame besluitvorming
"Het is een onderneming die voor de lange termijn investeert, en dus ook hele lange lead times heeft in zijn investering en daarom soms langzaam was in zijn besluitvorming. Maar ik zie vanuit de ceo dat hij beslissingen kan nemen waar ze in het verleden langer over deden, en ik denk dat dat verstandig is."

Toch liggen er nog de nodige bedreigingen op de loer voor Royal Dutch Shell. De vraag naar olieproducten neemt af, onder meer door de toename van het aantal elektrische auto's, waarschuwt Glazener. "De vraag naar olie moet zich wel goed blijven ontwikkelen. In ontwikkelingslanden is dat wel het geval, maar in onze wereld is dat wel een stuk minder."

Gerelateerde artikelen