Beurswatch12 feb '12 15:59Aangepast op 13 feb '12 10:19

Wachten op de grote overnamegolf

Auteur: Paul Laseur

Vorig jaar viel de fusie- en overnamemarkt vrijwel volledig stil door het onzekere beursklimaat. Maar het beursjaar 2012 maakte een vliegende start. En ineens zijn ook fusies en overnames terug van weggeweest.

Als de voortekenen niet bedriegen is de aangekondigde overname van Wavin door Mexichem, vorige week, het startschot voor een hele reeks. Door de lage beurs-waarderingen zijn veel meer ondernemingen een aantrekkelijk overnamedoelwit geworden.

Dit is goed nieuws voor de aandeelhouders. Vanaf het moment dat Mexichem in november z'n belangstelling voor Wavin kenbaar maakte steeg de beurskoers van de buizenmaker uit Zwolle met 177 procent!

Groei-ambities waarmaken
Door de zwakke economische omstandigheden kunnen veel bedrijven op eigen kracht niet hard genoeg groeien om de eigen groei-ambities waar te maken.

Dan zijn overnames de enige manier om de beloofde omzetgroei te verwezenlijken. En door de lage koerswinst-verhoudingen op de beurs zijn concurrenten ineens heel betaalbaar geworden.

Signalen
En er zijn meer signalen dat bedrijven zich opmaken voor een periode van fusies en overnames. Een forse reorganisatie zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een totale uitverkoop.

 Daar zullen ook nog de nodige gedwongen verkopen bijzitten, in de financiële sector. ING leurt al een tijdje vergeefs met z'n Westland Utrecht Hypotheekbank.

Verder kan Van Lanschot, zodra de onlangs aangekondigde reorganisatie achter de rug is, een aantrekkelijke partij kunnen zijn, denken analisten.

Overnameprooi
Een aantal bedrijven wordt regelmatig genoemd door analisten als overnameprooi: KPN, Van Lanschot, Ordina, Unit 4 Agresso, ASMInternational en de Purac-divsie van CSM. Aan de koopkant is Akzo Nobel een voor de hand liggende partij, denken analisten.

Klik hier voor het hele gesprek van Paul Laseur met Martine Hafkamp (Fintessa) en Joop van de Groep (Antaurus).

Luister elke zondag om 17:00 uur naar de BNR Nieuwsupdate en om 17:30 uur naar BNR Voorkennis.

Gerelateerde artikelen