B.L.T.4 aug '16 12:36Aangepast op 10 aug '16 12:48

4 augustus | Zachte landing Brexit, prijsdalingen en favela wint

Auteur: BNR Webredactie

De Bank of England heeft een reeks maatregelen genomen om de economische gevolgen van de Brexit te verzachten.

Een bewoonster van de favela Vila Autódromo poseert voor de nieuwbouw. Foto ANP
Een bewoonster van de favela Vila Autódromo poseert voor de nieuwbouw. Foto ANP

De rente in Groot-Brittannië werd verlaagd naar het laagste niveau ooit, terwijl er miljarden worden uitgetrokken om de economie te ondersteunen. De Britse centrale bank bracht de rente bij de eerste verlaging sinds 2009 terug van 0,5 procent naar 0,25 procent. Daarnaast breidt de bank zijn aankopen van obligaties, bedoeld om de economie te stimuleren, met 60 miljard pond uit.

Nederland moet oppassen dat de prijzen niet langdurig dalen. Dat zegt het CDA. De partij reageert op het CBS, dat vanochtend meldde dat er voor het eerst in 30 jaar negatieve inflatie is. De prijzen daalden in juli met -0,3 procent. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat je het niet eens merkt als de negatieve inflatie - kortdurende prijsdaling - een paar maanden zo laag is als het nu is. 'Deflatie is het langdurig dalen van prijzen, dat is economisch heel vervelend. Dan worden schulden duurder.

De eerste olympische winnaars zijn al vóór de start van de Spelen bekend, namelijk de inwoners van de favela Vila Autódromo. 20 bewoners van dit arme wijkje naast het Olympisch Park in Rio de Janeiro staken met succes een stokje voor het tegen de vlakte gaan van hun huizen. De gemeente had het land waar het olympisch park op gebouwd zou worden al weggegeven aan ontwikkelaars die het gebied verder zouden ontwikkelen na de Spelen.

Gerelateerde artikelen