B.L.T.2 aug '16 13:31Aangepast op 10 aug '16 13:45

2 augustus | Venezuela, schone lucht en datingfraude

Auteur: BNR Webredactie

De oppositie in Venezuela heeft groen licht gekregen voor een referendum waarmee ze president Maduro af kunnen zetten. Maar volgens hoogleraar Patricio Silva kan de regering nog flink wat roet in het eten gooien.

Leden van de Venezolaanse oppositie protesteren tegen president Maduro eind juli. Foto ANP
Leden van de Venezolaanse oppositie protesteren tegen president Maduro eind juli. Foto ANP

Volgens Silva, hoogleraar geschiedenis van Moderne Latijns-Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, kun je de economische crisis van het land niet zomaar in Maduro's schoenen schuiven.

De VVD ziet niets in een rechtszaak over slechte luchtkwaliteit. Actiegroep Milieudefensie eist dat Nederland binnen een half jaar voldoet aan de Europese normen voor schonere lucht, maar de VVD vindt dat niet realistisch. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra twitterde al dat hij een rechtszaak de 'verkeerde route' vindt. 'Je moet niet je gelijk via de rechter proberen te halen. Ik begrijp de zorgen van Milieudefensie, maar ik vind dat de afweging aan de politiek moet zijn.' De politiek moet volgens Dijkstra de belangen wegen en een realistisch tempo aanhouden.

Datingfraude levert Nederlanders ruim 2,5 miljoen euro schade per jaar op. En dat is nog een voorzichtige schatting. De afgelopen drie jaar meldden zich zo'n vierhonderd slachtoffers bij de Fraudehelpdesk, maar waarschijnlijk ligt het aantal eerder rond de vierduizend. Schaamte is een belangrijke reden om niet aan de bel te trekken. Het gaat vaak om eenzame mensen van middelbare leeftijd die opgelicht worden, vertelt André Vermeulen, woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Gerelateerde artikelen