B.L.T.11 aug '16 14:17Aangepast op 12 aug '16 15:29

11 augustus | Leven na de Brexit en bedreigde mensenrechtenjuristen

Auteur: BNR Webredactie

In aanloop naar het Brexit-referendum spraken we met Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen over hun verwachtingen. Nu, zes weken na de Brexit, blikken we met ze terug.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto ANP
Het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto ANP

Tess van Leeuwen, werkzaam bij twee Londense universiteiten, wilde geen tweederangsburger worden. Ze vreesde dan voor het mislopen van zwangerschapopties en de Engelse gezondheidszorg. Ze overwoog zelfs terug te keren, maar dat is nog niet gebeurd: 'Er is nog niks gebeurd, behalve dan dat er aangekondigd dat ze een Brexit willen.'

De Olympische Spelen zijn in volle gang, en dat betekent dat er veel aandacht is voor sporten die normaal nauwelijks te zien zijn op televisie. BNR geeft je deze week een stoomcursus 'kijken naar' met vandaag: badminton. Vanmiddag spelen Selena Piek en Jacco Arends de gemengde dubbelpartij, vanavond speelt Piek samen met Eefje Muskens in de vrouwendubbel. Hoewel veel mensen wellicht een campinggevoel hebben bij de sport, is het volgens top-badmintonster Iris Tabeling zeker aan te raden om voor de buis te kruipen.

Nederland moet een centraal meldpunt optuigen in Den Haag voor mensenrechtenjuristen die worden bedreigd. Dat stelt Amnesty International naar aanleiding van de bedreiging van juriste Nada Kiswanson, die verbonden is aan het Internationaal Strafhof. 'Als juristen die met internationaal strafrecht werken worden bedreigd, moeten ze weten waar ze terecht kunnen', zegt woordvoerder Emile Affolter van de mensenrechtenorganisatie.

Gerelateerde artikelen