B.L.T.19 aug '16 18:22

19 augustus | Op de taal hoef je niet te rekenen

Auteur: BNR Webredactie

Veel gemeenten nemen geen maatregelen tegen mensen in de bijstand die de Nederlandse taal slecht beheersen. Sinds dit jaar is er een wet die dat verplicht, maar veel gemeenten blijken deze niet te handhaven.

Uit onderzoek van de NOS onder 170 gemeenten blijkt dat gemeenten de wet moeilijk uitvoerbaar vinden, én een belasting op de 'toch al zo complexe taak om mensen aan het werk te krijgen'. Tweede Kamerlid Fatma Koşer Kaya van D66 voorzag de problemen al: 'We zijn heel kritisch geweest op deze wet, omdat die erg duur en onuitvoerbaar zou zijn. Dat blijkt nu ook uit dit onderzoek. We hebben toen al aangegeven dat het onrealistisch zou zijn.'

Een boerkaverbod in overheidsgebouwen, het inperken van de dubbele nationaliteit, meer camerabewaking en betere samenwerking tussen overheidsdiensten. Een nieuw anti-terreurpakket moet Duitsland behoeden voor nieuwe terroristische aanslagen. Dat willen althans de ministers van Merkels CDU, die daarvoor een voorstel hebben gedaan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wil zich nog absoluut niet vastpinnen op een datum van Turkse toetreding tot de EU. Er moet nog heel wat water door de Bosporus stromen wil het land al in 2023 aan alle voorwaarden voldoen. De ambassadeur van Turkije bij de EU zinspeelde vandaag in de Duitse krant Die Welt op een Turks EU-lidmaatschap vanaf dat jaar, maar voor Koenders zitten daar nog veel te veel haken en ogen aan.

Gerelateerde artikelen