'Bezuinigingseis Pechtold wijkt af van D66-lijn'
Griekenland binnen de eurozone houden en de eurozone als geheel sterker maken blijft de belangrijkste doelstelling van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De scenario's liggen klaar voor het geval Griekenland in juli toch niet aan de eisen van de EU voldoet. Dat hoeft niet per se een Grexit te zijn, zegt Dijsselbloem.
De verkenningen over scenario's voor landen die in grote problemen komen liggen al min of meer klaar. "Denk maar aan Cyprus, daar zijn de banken een tijdje dicht geweest, kapitaalstromen in het land en naar het buitenland werden aan allerlei voorwaarden verbonden, dus er zijn allerlei scenario's denkbaar."
"Het is zaak om ook Griekenland weer op de rails te krijgen. Het herstel in Griekenland ging vorig jaar opvallend goed, maar door de politieke onzekerheid is er weer een enorme terugslag gekomen. Mijn politieke inzet is om de eurozone in tact te houden en te versterken en daar richt ik mij op."
De echt grote bezuinigingen hebben de Grieken alweer achter de rug, zegt Dijsselbloem. "Ze hebben een primair overschot, dus ze kunnen hun eigen staatsleningen gaan aflossen. De vraag is nu hoe je de begroting op koers houdt en niet laat verslechteren. Hoe trek je buitenlandse investeringen weer naar Griekenland trekt en hoe breng je het belastingklimaat op orde, dat zijn de stappen die gezet moeten worden."
D66
D66-leider Alexander Pechtold wijkt met zijn eis dat er bezuinigd moet worden af van het standpunt dat zijn financieel woordvoerder Wouter Koolmees eerder uitsprak meent Dijsselbloem.
"Die zei in het voorjaar dat je geen taboe moet zetten op extra bezuinigingen als de meevallers niet voldoende zijn. Ik begrijp het niet, financieel hoeft het niet en economisch is het nooit goed, dus waarom zou je het willen?" De enige zorg is de gaswinning, maar dan blijft er volgens Dijsselbloem nog genoeg over om een start te maken met de belastinghervorming.
Kabinet
Volgens Dijsselbloem zorgt de PvdA in het kabinet voor een aantal grote hervormingen, waaronder hypotheekrenteaftrek, hervorming in de zorg en het sociaal leenstelsel. En nu is een nieuw belastingstelsel aan de orde. Daarvoor moet ruimte ontstaan op de begroting. "Dat doen we deels door economisch herstel en deels door verstandig begrotingsbeleid. Als ik de laatste cijfers van het CPB zie, dan zie ik zo'n 4,5 miljard, en het tekort gaat nog steeds omlaag."
Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek kan niet sneller dan het nu gebeurt, meent Dijsselbloem. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit voor een snellere afbouw van de aftrek, maar daar maak je mensen alleen maar onzekerder mee, zegt Dijsselbloem.
"Ik stel vast dat de maatregelen die we nu nemen bij mensen al tot veel bezorgdheid en zorgvuldigheid hebben geleid. Tegelijkertijd waren ze onvermijdelijk en zijn ze nodig om Nederland op het goede pad te krijgen, dus we doen het in een rustig tempo. Ik zeg: let even op, er zijn ook mensen met hypotheken die nog veel hoger zijn en die zitten daar nu wel mee. Zomaar heel snel die hypotheekrente afbouwen betekent voor hele grote groepen onzekerheid, dus we doen het geleidelijk."