Roemer: 'Gedeputeerde Van den Hout moet zelf zijn conclusies trekken'
De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout moet zelf zijn conclusies trekken als hij zich niet kan vinden in het 'stalinistische' gedrag van het partijbestuur onder leiding van Jan Marijnissen. Dat zegt SP-leider Emile Roemer tegen BNR.
Van den Hout verzet zich met name tegen de willekeur waarmee het partijbestuur omgaat met partijgenoten die kritiek hebben op de afdrachtregeling van 50 tot 75 procent van het salaris voor SP-volksvertegenwoordigers en -bestuurders. "Onzin", vindt Roemer. "De afdracht is een pronkstuk van de partij waar ik heel trots op ben. Als je dat afschaft, schaf je in feite de hele partij af."
Iemand die zich zo slecht kan vinden in de kernpunten van de partij, kan volgens Roemer maar beter de eer aan zichzelf houden. "Ik was er niet bij toen hij het zei, maar ik vind het erg onverstandig. Kennelijk is er iets met hem aan de hand, maar dat is zijn probleem. Als hij dat zo zegt, voelt hij zich kennelijk niet thuis en moet hij zijn conclusies trekken."
Over de rol van Marijnissen, die als voorzitter nog alle Haagse fractievergaderingen bijwoont, is Roemer juist zeer te spreken. "We kennen elkaar al dertig jaar en hij heeft een enorme staat van dienst en een enorm analytisch vermogen. Wat een palmares heeft die man, daar ben ik enorm trots op!"
Dat er onder meer op het ministerie van Veiligheid en Justitie nogal wat mis lijkt te gaan op ambtelijk niveau, doet ook bij Roemer de wenkbrauwen fronzen. Hij wijst erop dat de Kamer geen bevoegdheden heeft om ambtenaren naar de Tweede Kamer te roepen. "Je kunt er alleen wat aan doen als je nieuwe informatie krijgt en je kunt niet zo veel meer als de minister steeds dezelfde antwoorden geeft. Op het moment dat er door hele goede onderzoeksjournalistiek nieuwe feiten boven tafel komen, kun je ook weer gericht vragen stellen."
Geloofwaardig
Voor regeringsverantwoordelijkheid loopt de SP al lang niet meer weg, benadrukt Roemer. "Maar op het moment dat je wilt
samenwerken, moet er voldoende voor je in zitten: je moet niet aan een linkse
partij vragen om mee te werken aan een neoliberaal geluid. Het gaat erom dat je geloofwaardig blijft. De PvdA heeft zijn ziel en
zaligheid verkocht aan de VVD; ze breken de zorg en de sociale zekerheid af. Als men wil dat we meeregeren, staan we vooraan in de rij. Wij bewijzen dat we daar toe in staat
zijn."
Wat dat betreft is Roemer het ook volstrekt met Rutte eens dat de komende Statenverkiezingen een afrekenmoment zijn voor het kabinet. "We zijn als geen andere partij bezig met plannen voor alternatieven en andere financiering. Er is maar één partij geweest die het heeft opgenomen voor werknemers in de zorg en voor de honderdduizenden mensen die het eigen risico niet kunnen betalen. De mensen herkennen de partij als dé partij van sociale zekerheid en zorg."