BNR Darwin | Geheim van slim reorganiseren
Een vraag die wegvalt, kredieten die krimpen en marges die onder druk staan. Een reorganisatie komt om de hoek kijken. Het is nooit leuk, maar toch aan de orde van de dag.
Meer met minder. Hoe zorg je er nu voor dat je het dan toch op een 'gezonde' manier reorganiseert, waarbij de werknemers gemotiveerd blijven en vertouwen houden in het bedrijf?
Een gesprek met Michiel Maassen, HR-directeur bij het logistieke bedrijf Norbert Dentressangle. Hij heeft al drie reorganisaties achter de kiezen en zit midden in de vierde. Ondanks dat reorganiseren gevoelig en moeilijk ligt, scoort het bedrijf toch hoog op een werktevredenheidsonderzoek van de vakbond.
Geheim
Wat is het geheim van deze aanpak? Het moeilijkste is volgens Maassen om weg te blijven bij het geld. "De medewerker wordt getriggerd door zijn omgeving om met de hoogst mogelijk ontslagvergoeding naar huis te gaan, maar wij willen ze juist aan het werk houden en kijken naar de alternatieven. Dat is een hele andere filosofie."
Ook Guy Alleleijn, projectmanager HR en IT van het bedrijf The Dutch Guy schuift aan. Hij wordt ingehuurd bij reorganisaties en maakt het proces dus bij verschillende bedrijven mee. "Het is makkelijk om de moeilijke beslissingen en gesprekken uit te besteden, maar het eerste woord is altijd wel aan de directeur. Die moet de lead nemen."
Oplevert
Verslaggever Elfanie toe Laer ging deze week langs bij Noortje Wiezer, senior onderzoeker arbeid en gezondheid bij TNO. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar gezond reorganiseren en kan ook aangeven wat het oplevert voor een bedrijf.
"Een reorganisatie moet ervoor zorgen dat de organisatie beter presteert in een vaak onrustige omgeving. Gemotiveerde, vitale en gezonde medewerkers zijn daarvoor essentieel."
Luister elke maandag om 19.00 uur naar BNR Darwin met Marijke Roskam.