Darwin5 dec '13 16:23Aangepast op 10 dec '13 09:30

BNR Darwin | Alles draait om ervaring, of toch niet?

Auteur: Karin Backx

"Ga eerst maar eens wat meer ervaring opdoen", is een veelgehoorde reactie bij een sollicitatie. Hoe ga je om met die patstelling als je die juiste ervaring nog niet in huis hebt. En wat nou als je een verkeerde keuze hebt gemaakt en graag een over- of zijstap wilt maken.

Is het als werkgever nog wel realistisch om steeds maar in hokjes te blijven denken en moet je juist niet kiezen voor een frisse blik in je bedrijf?

Een gesprek met Richard van Dam, loopbaancoach en begeleider. Hij is zelf 22 jaar fiscalist geweest, adviseerde vele multinationals, maar kende het 'trucje' na al die jaren wel. "Hoe leuk het werk ook is en hoe goed je er ook in bent, het kan een automatisme gaan worden op een gegeven moment."

Carrièreswitch

Twee jaar geleden startte hij zijn eigen adviesbureau en hij begeleidt nu andere mensen, die ook een carrièreswitch willen maken. "Dat kan gedwongen zijn door ontslag of gezondheidsredenen, maar ook vanuit een intrinsieke motivatie."

Ook Evert Weide, directeur van de Docentenbank, schuift aan. Zij bemiddelen docenten, onderwijsondersteunend personeel en schoolleiders voor banen in het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs in heel Nederland.

Vlucht
"We zien nu dat mensen, die ontslagen worden bij banken bijvoorbeeld, een baan vinden bij het onderwijs. In het onderwijs was altijd het idee dat het hard werken is en lage beloningen. Maar als je de keuze hebt tussen werk en geen werk, dan blijkt plotseling onderwijs een stabiele werkgever te zijn. Als wij mensen inschrijven, is één van de eerste vragen die wij stellen of dit een bewuste keuze is, of een vlucht uit iets anders?"

Luister elke maandag om 19.00 uur naar BNR Darwin met Marijke Roskam.

Gerelateerde artikelen