Uitzending 8 januari | Klopjacht en aangescherpte veiligheidsmaatregelen

De Wereld8 jan 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Ik praat verder over de aanslagen in Parijs met Bart Schuurman. Hij is onderzoeker bij het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden. Op verschillende plekken in Europa zijn gisteren meteen veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Ook hier in Amsterdam, waar redacties van onder extra toezicht staan. Is dat nodig?

Grexit
De Grieken gaan eind januari weer naar de stembus. En opnieuw speelt de vraag: hoe komen we uit deze economische ellende? Heeft de linkse Syriza-partij daar echt een antwoord op die nu bovenaan de peilingen staat? Of dreigt er opnieuw een scenario waarbij Griekenland uit de Euro stapt? Het buitenlandpanel: Kees Klok, historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Griekenland en Andy Langenkamp, senior politiek analist bij ECR Research.

Diplomaat over klopjacht
De Franse politie is nog altijd bezig met een klopjacht op de daders van de aanslagen in Parijs. Volgens Boudewijn van Eennennaam, die bijna veertig jaar diplomaat was, onder meer als ambassadeur in Washington, en nu verbonden is aan het Hague Center for Global Justice, moet Nederland aan real politiek doen.

De Wereld, elke donderdag tussen 15 en 16 uur.